Pizza w strefie ulew (ITCZ)

W nocy dopadła nas kolejna burzowa chmura. Akurat ja byłem na wachcie, ale podmuch był na tyle silny, że Ola dość szybko wyskoczyła z koi. Zwykle w takich sytuacjach odpadamy do pełnego baksztagu, czekamy aż chmura przejdzie i wracamy na kurs. Sposób ten działa świetnie, ale siła wiatru musi być w pewnych granicach, które w wypadku tego podmuchu zostały przekroczone. Kiedy siła wiatru przekroczyła 30 węzłów zapadła szybka decyzja o refowaniu (zmniejszeniu powierzchni żagla). Oczywiście lało jak z cebra, więc żeby nie moczyć ubrań wyskoczyliśmy nagusem w samych tylko szelkach. Takie są zalety żeglowania we dwoje w tropikach 😉
Grota mieliśmy już bardzo małego, więc zarefowanie samej tylko genui poszło dość szybko i jacht był znowu pod kontrolą.

W samym centrum ITCZ

Rano ściągnąłem świeże prognozy pogody i okazało się, że jesteśmy w samym centrum ITCZ. W prognozie z opadami okazało się, że jesteśmy dokładnie w kropce z największą ich kumulacją. Otaczająca nas aura to potwierdzała. Nie było widać nawet kawałka nieba, a w zasięgu wzroku było kilka czarnych chmur z widocznymi strugami deszczu. W sumie to była miła odmiana, a Ola bardzo lubi taką deszczową aurę. Na szczęście nie były to chmury z piorunami. Takich nie lubi ani Ola ani ja ;).
Mieliśmy mało żagla, więc silniejsze podmuchy nie były nam straszne. Z drugiej strony jak się ma odpowiednią dla szkwałów powierzchnię żagla, to zwykle jest ona za mała kiedy akurat nie szkwali (większość czasu). Ponieważ ocean dookoła nas sprawiał wrażenie jak by się gotował, a fale nadbiegały ze wszystkich kierunków, to kiedy wiatr siadał to straszliwie nami rzucało. Mimo, że płyniemy półwiatrem, to zdarza nam się wbijać dziobem w fale nadbiegające dokładnie z przeciwka.

Pyszna pizza

W nocy dystans do celu spadł poniżej 3000 mil, więc postanowiliśmy to celebrować. Ola przygotowała pyszną pizzę, którą spałaszowaliśmy w kokpicie. Z całą pewnością była to najlepsza pizza w całym ITCZ! Z innych dobrych informacji, to złapał nas sprzyjający prąd, który przez najbliższe dni będzie dodawał nam około 0.5 węzła prędkości 😉

Michał

Fakty z pokładu Crystal

Doba żeglugi ku Aleutom: 12. (4.07.2022)

Suma przepłyniętych mil vs. suma mil do celu: 1749 Mm vs. 2893 Mm

Maksymalna temperatura pod pokładem: 31,1°C

Temperatura wody: 29,2°C

Danie dnia: Pizza! 😀

Sprawdź, gdzie na Pacyfiku teraz jesteśmy! Naszą aktualną pozycję znajdziesz na https://skiff.pl/pozycja/

Spodobał Ci się ten tekst? Dmuchnij więc wiatr w żagle Krysi:

Postaw mi kawę na buycoffee.to

lub

Wielkie dzięki za każdą złotówkę 💓